Kategorier
Diskriminering & Objektivitet

Centerpartiets fadäs med nämndemän visar behovet att mäta kompetens

Centerpartiets fadäs med nämndemän visar behovet att mäta kompetens. Det riktigt intressanta med fadäsen är att politiska organisationer, med mediernas goda minne, ofta fokuserar på statistisk representation av vissa grupper – dvs att ha rätt mätetal prioriteras framför den faktiska kompetensen. Att vara vit medelålders man kan lätt bli ett problem – det ses inte som särskilt piggt. Att vara invandrare, kvinna etc ses som bra epitet eftersom det ger pluspoäng i statistiken som medierna jagar partierna med.

Dvs i praktiken råder en viss medveten kvotering – vilket S varit allra tydligast med att kommunicera i form av ”varannan damernas”. I just detta fall med Centerpartiets nämndemän som inte agerat i linje med centerpartiets politik och värderingar i den aktuella domen i Solna Tingsrätt har det skapat ett stort problem för organisationen – som kommer av en tydlig kvoteringstanke.

Oavsett organisationsform så borde vi mäta kompetens snarare än att kvotera. Det går att göra. Då blir minoritetsgrupper ofta väl representerade – ibland tom överrepresenterade. Det är i bristen på definition av vad den kompetens man letar efter faktiskt är – hur den manifesteras – som kvotering återstår för att nå balans. Om en person då främst bedöms utifrån epitet som bakgrund, kön etc framför just kompetens – så får man det problem som Centern just nu står inför. Man har kompromissat med kompetensen för att nå statistiska mål om representation.

Vi kan hjälpa er definiera och mäta kompetens. Det ger allt som oftast mångfald på köpet. Kontakta oss idag så berättar vi hur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *